Wygląd, zapach, smak Wino

Degustacja win

Degustacja wina jest niczym sztuka z dodatkiem magii. Z jednej strony wino to złożony temat – możemy je „rozebrać” na części pierwsze i opisać chemicznymi wzorami, podzielić na rodzaj czy kraj pochodzenia. Z drugiej strony sprawa jest prosta – wino działa na nasze zmysły i rozpatrujemy je po prostu pod względem przyjemności! Na tym polega wyższość wina nad innymi trunkami. Degustacja wina to jego poznawanie oraz przede wszystkim delektowanie się nim. Wino bowiem nie lubi pospiechu. Nie lubi tez zmęczenia, nikotyny i nadmiaru perfum. Służy mu natomiast spokój, jasne wnętrza, blask świec i czyste wargi pozbawione pomadek i kremów. Jeżeli zapewnimy taki komfort winu, możemy przejść do degustacji. 

Wina, które produkujemy w naszej winnicy są wytwarzane metoda tradycyjną. Charakteryzują nas głównie lekkie wina wytrawne. Warto dodać, że wyróżniają nas także wina kupażowane, czyli połączenie kilku win. Porównujemy je do perfum, ponieważ komponowanie takich win ma w sobie coś z budowania „pachnideł” – łączenia składników i aromatów. 

Wino – na zdrowie?

Wino towarzyszy ludziom od wieków. Winorośla to przecież jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Warto się zastanowić, co sprawia, że wino jest popularne od tak wielu lat i jakie korzyści wynikają z jego konsumowania oraz jaki wpływ może mieć ono na nasze zdrowie?

Powszechnie wiadomo, że alkohol nie posiada składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przeciwnie, może nieść za sobą szereg negatywnych skutków w postaci chorób czy zakłócania pracy narządów. Dużo jednak zależy od ilości wypitego alkoholu oraz jego rodzaju. Badania utrzymują, że picie 1-2 kieliszków wina dziennie może przysłużyć się naszemu zdrowiu. Jak to jest możliwe?

Wino oprócz alkoholu złożone jest z wielu składników, mikro- i makroelementów pochodzących z winogron, takich jak: żelazo, fosfor, małe ilości cynku, selenu, miedzi, potas, magnez wapń, a także witaminy z grupy A, B,C, H i PP. Ze względu na zawartość tych składników zarówno winom białym jak i czerwonym przypisuje się właściwości zdrowotne. Szczególnie wyróżnia się jednak wino czerwone, gdyż do jego produkcji wykorzystuje się nie tylko owoce, ale także skórki winogron. Te natomiast zawierają resweratrol – antyoksydant, który zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, chroni przed przedwczesnym starzeniem oraz nawet przed nowotworami. Regularne picie wina może także zmniejszyć ilość złego cholesterolu w Twoim organizmie, zapobiec zmianom miażdżycowym czy zakrzepicy. Białe wino natomiast może mieć pozytywny wpływ na Twoje płuca. Przeciwutleniacze w nim zawarte podnoszą wydolność właśnie tych narządów. Wino nie bez przyczyny zwykło się pijać do posiłku. Wspomaga ono wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu Twojemu organizmowi łatwiej będzie poradzić sobie z tłustymi daniami. Pamiętaj także, że umiarkowane picie tego trunki zapobiega cukrzycy typu 2, otyłości, pobudza pracę trzustki, nadnerczy i tarczycy oraz pomaga przeciwdziałać powstawaniu kamieni nerkowych. To co… na zdrowie!

Szczepy w naszej winnicy

Do roku 1997 winnica opierała się głównie na uprawie odmian deserowych z przewagą szczepu „Skarb Pannonii”, którą do dnia dzisiejszego darzymy dużym sentymentem. Skarb Pannonii to odmiana deserowa, wielkoowocowa o bardzo smacznych żółtych owocach. Dojrzewa bardzo wcześnie, bo już z końcem sierpnia. Pochodzi z Węgier i należy do rodziny Vitis Vinifera. Jest krzyżówką odmian: Królowa Winnic x Ceglet Szepe.

Rok 1997 był przełomowy w historii winnicy. Powódź, która nas dotknęła zmusiła do odbudowy całej plantacji. Od tamtej pory winnica zmieniła swój charakter, została wzbogacona o nowe odmiany, m. in. o wiele szczepów moszczowych.

Bazę do dnia dzisiejszego stanowią odmiany mołdawskie sprowadzone przez Wojciecha Kowalewskiego z Instytutu Winorośli w Kiszyniowie w Mołdawii. Natomiast wprowadzenie naszych win na Polski rynek sprowokowało nas do rozwijania winnicy i sadzenia szczepów popularnych także w innych krajach winiarskich, sąsiadujących z naszym krajem.

Osiągnięcia naszego wina

– nagroda Marszałka woj. Lubuskiego za sukcesy gospodarcze i promocje woj. Lubuskiego. 
– wino z „Winnicy Kinga” zostało nagrodzone 1. miejscem w Eliminacjach Regionalnych konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”
– nasze wino uzyskało miano produktu tradycyjnego nadanego przez Ministerstwo Rolnictwa
– zostaliśmy również zauważeni na branżowych targach Eno-Expo

Zanim moszcz zmieni się w wino musi dojść do winobrania, które jest odzwierciedleniem prac jakie wykonywał winoogrodnik podczas całego cyklu wegetacji winorośli. Dlatego cieszymy się, że od wielu lat czynnie bierzemy udział podczas Święta Winobrania w Zielonej Górze i na podobnych imprezach. Wystawiamy nasze produkty oraz promujemy i propagujemy uprawę winorośli.